środa, 28 sierpnia 2013

Nadziewane papryki




Dziś mały post kulinarny. Dopadła mnie ostatnio ochota na nadziewane papryki, więc postanowiłam przy okazji podzielić się z Wami przepisem. Potrawa trochę czasochłonna, ale jej smak wynagradza wszystko. A przy okazji jest również banalnie prosty. 

Składniki:

4-5 papryk średniej wielkości ( najlepiej wyglądają wielokolorowe )
ok. 600 g mięsa mielonego ( u mnie mięsko wołowe )
500 g pieczarek
3-4 średnie cebule
2 woreczki ryżu ( po 100 g każdy)
sól i pieprz do smaku ( można dodać również inne przyprawy według swego uznania)
odrobina oliwy do smażenia
ok. litr bulionu np drobiowego


Papryki myjemy, wycinamy ogonek i wycinamy gniazdo nasienne. Musimy również wyciąć te białe błonki  z boków.


Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Wysypujemy do miski aby ostygł. Cebulę obieramy, tniemy na małe piórka i smażymy na złocisty kolor. Przekładamy do miski z ryżem i mieszamy. Pieczarki obieramy, przecinamy na pół i kroimy. Smażymy na oliwie. Przekładamy do miski z cebulą i ryżem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodajemy mięso mielone i mieszamy wszystko razem. Doprawiamy do smaku.



Następnie nadziewamy papryki, wkładamy do garnka i podlewamy bulionem. Papryki mają być zamoczone w bulionie na około 4-5 cm. 



Przykrywamy garnek i gotujemy około 40 minut na średnim ogniu. Skórka z papryk ma się lekko zmarszczyć, a mięsko lekko ściemnieć. 



Podajemy podlane np sosem pomidorowym.

Smacznego.


Musicie mi wybaczyć brak zdjęcia na talerzu, ale papryki zniknęły w tempie ekspresowym i nie zdążyłam nawet cyknąć fotki.






1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.