wtorek, 18 sierpnia 2015

Sajjidaa w kuchni - Kasza gryczana z kurczakiem i mozarellą



Dziś propozycja lekkiego obiadu. Przede wszystkim najlepsze w nim jest to, iż bardzo szybko się robi, a bardzo dobrze smakuje. Można zrobić także wersję bezmięsną, lub z dodatkiem warzyw. Układamy warstwowo. Pierwsza zawsze jest kasza gryczana. Następnie kurczak + ewentualne dodatki, kasza, mozarella, pomidor. 



Składniki ( duże naczynie żaroodporne):

3 woreczki kaszy gryczanej
2 pomidory malinowe
500 g fileta z piersi kurczaka
2 kulki sera mozarella w zalewie
sól, pieprz, oliwa, czosnej, odrobina masła, bulion grzybowy

Kaszę gotujemy z bulionie gzybowym ( ja uzywam kostek z Knorra) według czasu podanego na opakowaniu. Odsączamy i odstawiamy. Kurczaka opłukujemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby się przegryzło. Następnie smażymy i odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem, wysypujemy kasze gryczaną ( połowa ). Na kaszę rozkładamy kurczaka


Tutaj możemy dołożyć warzywa również. Przykrywamy drugą częścią kaszy gryczanej. Mozarellę odsączamy i kroimy w grube plastry. Rozkładamy po kaszy równomiernie.



Pomidory myjemy, możemy obrać skórkę i kroimy w plastry. Dokładamy na ser.


Oprószamy jeszcze solą, pieprzem i czosnkiem. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Ser musi się roztopić i lekko przyrumienić. Wyciągamy i gotowe. 

Tak naprawdę do potrawy można dodać wszystko co nam odpowiada kulinarnie. Ja planuję jeszcze wersję z brokułem, kukurydzą i kurczakiem oczywiście. 

Smacznego




4 komentarze:

  1. Łee tak jeszcze nie jadłam kaszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Smakuje też wyśmienicie, jeśli ktoś lubi kasze gryczaną

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.