poniedziałek, 28 października 2013

Sajjidaa w kuchni - Kurczak w zupie gulaszowej z pieczarkami




Dziś kolejny odcinek kuchennej serii. Dzień wolny, więc miałam czas na pokręcenie się w kuchni. Ochota na domowe jedzonko przekonała mnie do małego poeksperymentowania. A w kuchni eksperymentować bardzo lubię. Dziś bohaterem będzie kurczak.



Składniki:


- podwójny filet z kurczaka
- 1 Węgierska zupa Gulaszowa Knorr
- pół kilo pieczarek
- 2 średnie cebule
- jedna średnia marchewka
- 200 ml śmietanki 18%
- sól i pieprz
- kilka plasterków żółtego sera

Filet płuczemy, kroimy na kotlety i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.  Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki i smażymy razem. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Marchewkę obieramy i trzemy na średniej wielkości wiórki. Kotlety z kurczaka obtaczamy w zupie gulaszowej i układamy w żaroodpornym naczyniu.


 Na kotlety kolejno dodajemy pieczarki z cebulką i startą marchewkę.


 Zalewamy śmietanką i przykrywamy plastrami sera żółtego.



Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.

Można podawać jako danie obiadowe lub jako ciepłą przekąskę z chlebem. 
Tak wygląda po przekrojeniu:


Przyznam się Wam, że danie jest pyszne. Kurczak jest soczysty, a ser i pieczarki dodają mu zarąbistego smaku. Na początku martwiłam się, czy nie będzie to zbyt pikantne, ze względu na zupę gulaszową, ale śmietanka super zrównoważyła smaki. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego.

To kto wpada na obiad?

Pozdrawiam




3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.