Ostatnimi czasy praktycznie nie jadam mięsa. Odrzuciło mnie od niego totalnie. W zamian warzywa i owoce zjadam kilogramami. Postanowiłam dziś pokazać Wam jedno z moich ulubionych ostatnio dań. Potrawa przypomina trochę leczo, ale jest absolutnie wegetariańska.
Składniki:
600 g dyni
2 średnie cebule
2 małe papryki zielone ( zależy od smaku. Można dodać inną. Czerwona niestety ginie w potrawie. )
1 opakowanie pomidorów krojonych ( 400 g )
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty ( może być również suszona )
oliwa z oliwek do podsmażenia
Cebulę, dynię i papryki kroimy w drobną kostkę. Ja posłużyłam się dynią mrożoną. Cebulę delikatnie podsmażamy, aby osiągnęła złoty kolor. Przekładamy do miseczki. Na patelnię wsypujemy paprykę i dynię. Podsmażamy odrobinę, aby puściły trochę soku i dusimy około 25 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dorzucamy przysmażoną cebulkę i mieszamy wszystko razem na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory i całość mieszamy. Dodajemy pieprzu do smaku. Ja dodaję jeszcze pieprzu cayenne. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem kolejne 20 minut ( aby warzywa zrobiły się miękkie ).
Gdy warzywa zmiękną dodajemy soli do smaku i pokrojone listki mięty. Wyłączamy ogień, potrawę przykrywamy i zostawiamy na jakieś 10 - 15 minut, aby potrawa przeszła aromatem mięty.
I to wszystko. Potrawa jest gotowa do jedzenia.
Można jeść z chlebem, makaronem czy też ryżem. Mnie najbardziej smakuje z kaszą kuskus :)
Smacznego :)
Mniam :) Zjadłabym z chęcią :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja z wykorzystaniem dyni.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pychotka! Ja dziś miałam zupę krem z dyni z grzankami :-)
OdpowiedzUsuńhej i co u Ciebie? jak się czujesz?
OdpowiedzUsuń