czwartek, 11 kwietnia 2013

Magia czerwonej herbaty



Dziś będzie post niekosmetyczny. 


 Nigdy nie lubiłam herbaty. Wyjątkiem była czarna herbata Earl Grey, którą zawsze w wolnej chwili piłam z moją mamą. Jednak, gdy wyprowadziłam się z domu, przestałam całkowicie pijać herbaty. Przestawiłam się na kawę, którą po jakimś czasie odstawiłam i przestawiłam się na herbatę zieloną. Później całkowicie zrezygnowałam z ciepłych napojów. Człowiek był młody i głupi. Jednak jakiś czas temu powróciłam na odpowiednie tory. Zaczęło się to jakieś pół roku temu, gdy będąc na zakupach w moje łapki wpadła herbata czerwona. Z pewną rezerwą podchodziłam do niej, odkładałam na półkę i kilka razy wracałam. Ciągle mnie ciągnęło do tej półki. Pomyślałam spróbuje, najwyżej zostawię mamie. W domu postawiłam pudełko z herbatą na półce i przez dwie godziny podchodziłam do niej jak pies do jeża. Po jakimś czasie się przemogłam. Wybrałam herbatę liściastą,. ponieważ herbaty w torebkach pachną mi tylko torebką. Otworzyłam pudełko i pierwsze co mnie zaciekawiło to cudowny, intensywny zapach. Pomyślałam: może jednak nie będzie tak źle. Zaparzyłam i przepadłam.  I tak właśnie zaczęła się moja wielka miłość do czerwonej herbaty. 

BIGACTIVE, herbata czerwona o smaku cytrynowym, 
PU - ERH


Herbata po wyjęciu z opakowania wygląda tak


A po zaparzeniu ma cudowny aromat i kolor


Sposób parzenia:

Parzenie Pu-Erh powinno trwać około 5 minut w temperaturze wody 96 stopni C i odbywać się może wielokrotnie, gdyż te same liście w kolejnych parzeniach oddają do naparu inne cenne substancje.

(informacje spisane z pudełka)


Właściwości czerwonej herbaty:

  • Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
  • Reguluje przemianę materii - reguluje masę ciała.
  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie.
  • Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
  •  Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
  • Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
  • Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
  • Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
  • Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
  •  Wzmacnia organizm.


Powiem Wam, że na chwilę obecną nie wyobrażam sobie dnia bez tej herbaty. Miałam już różne warianty smakowe i najbardziej smakuje mi cytrynowa oraz z owocem pigwy. Do szczęścia brakuje mi teraz jedynie wielkiego dzbanka na herbatę.

A Wy lubicie czerwoną herbatę? Jaka jest wasza ulubiona?




6 komentarzy:

  1. Ja też uwielbiam czerwoną herbatę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie za czerwoną nie przepadam... jej zapach przypomina mi rybę ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybę? Mnie się nigdy ten zapach z rybą nie kojarzył :)

      Usuń
  3. Myślałam,że tylko ja mam rybne skojarzenia... Woń przypomina mi właśnie ryby, aczkolwiek smak uwielbiam i zawsze pijam na zmianę z zieloną. PuErh, to chyba moja firma herbaciana.
    Obserwuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.