Dziś będzie post niekosmetyczny.
Nigdy nie lubiłam herbaty. Wyjątkiem była czarna herbata Earl Grey, którą zawsze w wolnej chwili piłam z moją mamą. Jednak, gdy wyprowadziłam się z domu, przestałam całkowicie pijać herbaty. Przestawiłam się na kawę, którą po jakimś czasie odstawiłam i przestawiłam się na herbatę zieloną. Później całkowicie zrezygnowałam z ciepłych napojów. Człowiek był młody i głupi. Jednak jakiś czas temu powróciłam na odpowiednie tory. Zaczęło się to jakieś pół roku temu, gdy będąc na zakupach w moje łapki wpadła herbata czerwona. Z pewną rezerwą podchodziłam do niej, odkładałam na półkę i kilka razy wracałam. Ciągle mnie ciągnęło do tej półki. Pomyślałam spróbuje, najwyżej zostawię mamie. W domu postawiłam pudełko z herbatą na półce i przez dwie godziny podchodziłam do niej jak pies do jeża. Po jakimś czasie się przemogłam. Wybrałam herbatę liściastą,. ponieważ herbaty w torebkach pachną mi tylko torebką. Otworzyłam pudełko i pierwsze co mnie zaciekawiło to cudowny, intensywny zapach. Pomyślałam: może jednak nie będzie tak źle. Zaparzyłam i przepadłam. I tak właśnie zaczęła się moja wielka miłość do czerwonej herbaty.
BIGACTIVE, herbata czerwona o smaku cytrynowym,
PU - ERH
PU - ERH
Herbata po wyjęciu z opakowania wygląda tak
A po zaparzeniu ma cudowny aromat i kolor
Sposób parzenia:
Parzenie Pu-Erh powinno trwać około 5 minut w temperaturze wody 96 stopni C i odbywać się może wielokrotnie, gdyż te same liście w kolejnych parzeniach oddają do naparu inne cenne substancje.
(informacje spisane z pudełka)
Właściwości czerwonej herbaty:
- Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
- Reguluje przemianę materii - reguluje masę ciała.
- Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie.
- Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
- Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
- Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
- Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
- Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
- Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
- Wzmacnia organizm.
Powiem Wam, że na chwilę obecną nie wyobrażam sobie dnia bez tej herbaty. Miałam już różne warianty smakowe i najbardziej smakuje mi cytrynowa oraz z owocem pigwy. Do szczęścia brakuje mi teraz jedynie wielkiego dzbanka na herbatę.
A Wy lubicie czerwoną herbatę? Jaka jest wasza ulubiona?
Ja też uwielbiam czerwoną herbatę :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńja właśnie za czerwoną nie przepadam... jej zapach przypomina mi rybę ;P
OdpowiedzUsuńRybę? Mnie się nigdy ten zapach z rybą nie kojarzył :)
UsuńMyślałam,że tylko ja mam rybne skojarzenia... Woń przypomina mi właśnie ryby, aczkolwiek smak uwielbiam i zawsze pijam na zmianę z zieloną. PuErh, to chyba moja firma herbaciana.
OdpowiedzUsuńObserwuję i pozdrawiam serdecznie!
też piję tą samą herbatkę.
OdpowiedzUsuń